Seminar sočutnega starševstva

(USPEŠNICA!) Seminar sočutnega starševstva

Podrobnosti o programu:

  • Datum: 25
  • Lokacija: Hiša Kruha, Sveti duh pri Škofji Loki
  • Cena: 150 eur/osebo (ob prijavi obeh staršev je cena 130 eur/osebo).
  • PRIJAVA

Se kdaj kot starši počutite nemočne ob svojih otrocih? Morda kdaj ne veste, kako se odzvati na njihov nemir? Si jih želite bolj vključiti v družinska opravila? Si želite začutiti otroka in se odzivati na njegove potrebe?

Pridružite se nam na edinistvenem seminarju sočutnega starševstva, ki ga vodijo zakonci Maja in Igor Vovk ter Janja in Primož Grilc skupaj s prof. dr. Christianom Gostečnikom.

iz seminarja

O PROGRAMU

Seminar sočutnega starševstva je oblikovan z namenom, da starši začutijo sebe in prepoznajo svoje željene drže v odnosu do svojih otrok.

Sočutno starševstvo je naravno starševstvo in temelji na odnosu in sočutju ter nima povezave s permisivno ali avtoritativno vzgojo. Pri sočutnem starševstvu otroku postavimo meje, ki jih prepoznamo kot nujne in potrebne. Sočutno starševstvo ni razpuščeno oz. zanemarjeno starševstvo. Terja, da tako mama kot oče vzameta svojo vlogo zares. Otrok prepozna avtoriteto starša, ta pa ne zraste iz strahu, temveč iz spoštovanja. Otrok namreč začuti, da se je starš vživel vanj in se ustrezno odzval, zato mu ni težko slediti oz. denimo opraviti zanj neljubo nalogo (pospravljanje, čiščenje ...). Pri sočutnem starševstvu velja ničelna toleranca do nasilja.

Vsebinsko močan vikend bo omogočal tudi medstarševsko učenje in delitev izkušenj. Pretekle uspešne izvedbe, hitra zapolnitev prostih mest ter navdušenost udeležencev pričajo, da smo zadeli ustrezno kombinacijo.

.

VSEBINE

1. Vživljanje v otroštvo

Poskušamo začutiti, kako smo se sami počutili kot otroci in kako smo doživljali svojega očeta in mamo. Naša vzgoja in naš pogled na starševstvo močno temeljita ravno na tem, kako smo sami doživljali svoje starše.

2. Regulacija starševskih afektov

Zelo obsežen sklop, kjer spoznavamo, kaj pomeni biti oče in kaj pomeni biti mama. S pomočjo igre vlog se naučimo prepoznati in regulirati svoje starševske afekte. Šele če se umirimo in zaznamo, kaj otrok v resnici doživlja, se lahko ustrezno odzovemo. Vsak otrok je tudi poglavje zase. Ne moremo do vseh otrok pristopati na enak način, ne moremo imeti vseh na “enak način radi”. Vsak je edinstven in vsak zahteva in potrebuje drugačen odziv.

3. Sproščen starš

Ni potrebno, da smo kot starši popolni in idealni. Pomembno je predvsem to, da smo sproščeni. Postavimo sklepe, kakšni starši želimo biti in kaj želimo pri sebi izboljšati.

Igor Vovk

STROKA IN IZKUŠNJE

Seminar izvajata zakonca in starša štirih otrok in ustanovitelja iskreni.net Maja in Igor Vovk, skupaj z zakoncema in staršema petih otrok Janjo in Primožem Grilcem. Janja je zakonska in družinska terapevtka na iskreni.net.

Modul predavanj in primerov regulacije starševskih afektov izvaja p. dr. Christian Gostečnik, ki je razvil inovativen model relacijske družinske terapije. Gre za biopsihični model, ki upošteva in integrira organske in psihične komponente posameznika in družine, v kateri posameznik odrašča. Ta pogled nas uči, da je družina naravni prostor, v katerem se otrok lahko razvije v varnem okolju.

Izjava udeleženca Jerneja ob donacijski akciji za programe o programu Sočutno starševstvo.

KDAJ IN KJE?

Seminar sočutnega starševstva bo potekal v Hiši kruha (Sv. Duh pri Škofji Loki) od petka 25. do nedelje 27. novembra 2016. V petek se program prične ob 17.30, v nedeljo se zaključi ob 14.00. Cena: 150 eur na osebo (ob prijavi obeh staršev je cena na osebo 130 eur). Cena vključuje seminar in polni penzion.

KAKO JE Z VARSTVOM?

Otroci, ki se še dojijo, so lahko ves čas s starši na seminarju. Varstvo za starejše otroke ni organizirano, saj je vikend za starše intenziven. Zato je priporočljivo, da varstvo otrok uredite doma. Možno pa je, da koga za varstvo pripeljete s seboj (ob prijavi nas o tem obvestite).

Log in

create an account