Pogosta vprašanja (FAQ)

Pogosto zastavljena vprašanja

Splošna vprašanja

  1. Lahko s sabo pripeljem tudi otroke?
  2. Želiva priti na vaše programe, vendar si tega zaradi finančne stiske ne moreva privoščiti. Kaj lahko narediva?

Zazrita si v oči

   1. Je udeležba obvezna na celotnem programu ali si bova lahko nekaj časa vzela tudi zase?

E-priprava na zakon

   1. Po opravljeni e-pripravi dobim potrdilo za cerkveno poroko?
   2. Za poroko se morava prijaviti, preden bo konec e-priprave. Ali lahko dobiva potrdilo pred koncem e-priprave?
   3. Kako poteka e-priprava?
   4. Ali je mogoče, da v e-pripravi sodeluje tudi moj fant / punca, ki ne govori slovensko?
   5. Kaj pa, če moj fant / moja punca ni veren/a oz. je drugačne vere?
   6. Imava že majhnega otroka in bi se zelo težko udeležila vikenda. Je mogoče, da bi zato sodelovala samo v internetnem delu?
   7. Zakaj je e-priprava dražja, kot so ostale?

Teologija telesa za mlade

   1. A lahko naredimo krajše srečanje/manj srečanj?
   2. Kakšen prostor je potreben za izvajanje programa?
   3. Koliko je lahko največ oz. najmanj udeležencev na delavnici?
   4. Je vsebina primerna za birmance?
   5. Naj bodo poleg tudi animatorji?
   6. Lahko povabimo tudi druge mlade?
   7. Je zaželjeno, da je župnik prisoten na predavanju?
   8. Kaj potrebujete za izvedbo?

Zakonska in družinska terapija

   1. Je terapija namenjena paru ali se jo lahko udeleži le en zakonec?

Lahko s sabo pripeljem tudi otroke?

Dojenčki, ki jih še ne morete oddati v varstvo, so na programih seveda dobrodošli. Še zlasti če so stari le nekaj mesecev, so lahko z vami tudi na predavanjih. Če so že bolj živahni in bi vam in drugim preveč oteževali spremljanje programa, vas prosimo, da s seboj pripeljete varuško. Varstvo na naših programih (razen če je individualno dogovorjeno drugače), ni predvideno. Dojenčki pa so seveda prisotni na programu Nošenje otrok v nosilkah.

Želiva priti na vaše programe, vendar si tega zaradi finančne stiske ne moreva privoščiti. Kaj lahko narediva?

Oblikovali smo socialni sklad, ki je namenjen vsem, ki so se znašli v finančni stiski. Del kotizacije tako pokrijemo vsem, ki so se znašli v hudi stiski in nas prosijo za pomoč. Več informacij dobite tukaj.

Je udeležba obvezna na celotnem programu ali si bova lahko nekaj časa vzela tudi zase?

Program vikenda Zazrita si bo pripravljen tako, da bosta imela tudi čas zase.

Po opravljeni e-pripravi dobim potrdilo za cerkveno poroko?

Da. E-priprava je uradno priznana kot ena izmed priprav na cerkveno poroko, tako da jo lahko uveljavita pri prijavi na poroko kjerkoli v Sloveniji.

Za poroko se morava prijaviti, preden bo konec e-priprave. Ali lahko dobiva potrdilo pred koncem e-priprave?

V tem primeru lahko dobita potrdilo pred koncem e-priprave, vendar le po opravljenem vikendu. Če se bosta prijavila na poroko pred vikendom, se dogovorita, da bosta potrdilo prinesla takoj, ko ga bosta dobila.

Kako poteka e-priprava?

Po registraciji na www.iskreni.net vaju vključimo v forum zaprtega tipa – to pomeni, da prispevke lahko berejo samo tisti pari, ki so vključeni v internetno skupino in voditelji (zakonski par in duhovni spremljevalec). Vsak petek dobita novo e-gradivo, na podlagi katerega opravita pogovor v paru in včasih tudi osebno delo. Po pogovoru napišeta prispevek na forum in tako izkušnjo podelita z drugimi pari v skupini. V pogovoru sodelujejo tudi voditelji. Po nekaj temah se skupina sreča na spoznavnem srečanju, na koncu e-priprave pa se skupina sreča na skupnem vikendu.

Ali je mogoče, da v e-pripravi sodeluje tudi moj fant / punca, ki ne govori slovensko?

Seveda! V e-pripravi so doslej sodelovali fantje in dekleta različnih narodov: hrvaškega, španskega, italijanskega, francoskega, nizozemskega, malteškega, angleškega ... Ključni del komunikacije se pri e-pripravi tako ali tako dogaja med vama. Kdor ne zna slovensko, lahko na forum piše v angleškem jeziku ali pa njegov fant / njegova punca poskrbi za prevod v slovenščino.

Kaj pa, če moj fant / moja punca ni veren/a oz. je drugačne vere?

E-priprava na zakon je tako dobro obiskana tudi zaradi tega, ker se ve, da je skupina in vodstvo (duhovnik, voditeljski par) zelo odprta in sprejemajoča. Teme, ki jih dobita za pogovor so zelo univerzalne, seveda pa temeljijo na krščanskem pogledu na človeka. Koliko se bosta poglobila v posamezne teme, pa je seveda v prvi vrsti odvisno od vaju.

Imava že majhnega otroka in bi se zelo težko udeležila vikenda. Je mogoče, da bi zato sodelovala samo v internetnem delu?

Dojenčki, ki še ne morejo biti ločeni od staršev, so na naših programih seveda vedno dobrodošli. Če pa imata starejše otroke, jih seveda lahko tudi pripeljeta s sabo. Vendar v tem primeru svetujemo, da z vama pride nekdo, ki jih bo čuval med programom. Varuške lahko tudi prespijo; nastanitev in prehrano si plačajo neposredno na lokaciji. Nam pa sporočite število oseb, ki pridejo z vami (število in starost otrok ter varstvo). E-priprava brez vikenda žal ni mogoča.

Zakaj je e-priprava dražja, kot so ostale?

E-priprava ima obsežnejši program kot druge priprave na zakon. Edina v Sloveniji ponuja vikend s celotno penzionsko oskrbo, ki je vključena v ceno. Dejanski strošek e-priprave je precej večji kot je cena e-priprave. Razliko do dejanskih stroškov Zavod iskreni.net pokriva s pomočjo donatorjev iskreni.net. Voditelji e-priprave sodelujejo kot prostovoljci.

Je terapija namenjena paru ali se jo lahko udeleži le en zakonec?

Terapije se lahko udeleži tudi posameznik, priporočljivo pa je, da prideta oba.

A lahko naredimo krajše srečanje/manj srečanj?

Delavnice za birmance pripravljamo že tretje leto. V tem času smo izvajali okrog 20 delavnic. Najboljši kompromis med vsebinami, ki jih želimo dati mladim, našo razpoložljivostjo in stroški so delavnice kot so zasnovane:

4 urna za birmance,

6 urna za pobirmance,

5 srečanj (primerno za birmance in mladince).

Prilagoditve so možne, vendar krajša delavnica ne pomeni sorazmerno nižje cene, saj nam dejansko priprava vzame več časa. Ker prilagoditev izvedemo zelo težko (težko izpuščamo pomembne vsebine), vas naprošamo, da si izberete katero od omenjenih treh oblik delavnic.

Kakšen prostor je potreben za izvajanje programa?

Prostor, ki sprejme celotno skupino mladih in ima možnost projiciranja na steno ali platno. Prosimo tudi, da je prostor primerno ogret, saj je v hladnih prostorih predavanje zelo zahtevno tako za izvajalce, kot za otroke, ki sedijo neudobno stisnjeni v bunde. V prevročih prostorih, pa možgančki težko sledijo zahtevnim temam.

Koliko je lahko največ oz. najmanj udeležencev na delavnici?

Na število udeležencev se ne omejujemo, je pa dinamika dela v večji skupini drugačna kot v manjši. Imamo izkušnjo združevanja mladih iz dveh župnij, ki se je izkazala za dobro, pa veliko skupino birmancev iz treh župnij, ki se je izkazala za precej zahtevno. Čudovito je seveda delo z malo skupino, kjer lahko vstopamo v odnose in vsebino veliko bolj osebno. Najtežje je pa delo z veliko skupino, ki mora biti na delavnicah.

Je vsebina primerna za birmance?

Vsekakor. Mogoče jih nekatere vsebine malo presegajo, spet druge, pa jih zelo močno nagovarjajo. A kako naj presegajo sami sebe, če jim ne damo vsebin, po katerih lahko sežejo? :) Prepričani smo, da jim damo dobro popotnico v nadaljnje (krščansko) življenje.

Naj bodo poleg tudi animatorji?

Zaželjeno. Pa ne samo zato, da bi pomagali vzdrževati red (to niti ni potrebno, saj so vsebine tako zanimive, da ponavadi z zanimanjem sledijo), temveč zato, ker vsebine močno nagovarjajo tudi njih.

Lahko povabimo tudi druge mlade?

Da, veliko župnij se odloči za "odprte" delavnice. To se je izkazalo za dobro še posebej v primeru, če izvajamo daljšo varianto z več delavnicami, ko mladi na naslednja srečanja vabijo tudi svoje prijatelje.

Je zaželjeno, da je župnik prisoten na predavanju?

To odločitev povsem prepuščamo vam, saj tudi najbolje poznate svojo skupino. Ponekod se mladi lažje odprejo, če je župnik (ali katehet) z njimi, drugje težje.

Kaj potrebujete za izvedbo?

Za izvajanje delavnice potrebujeva projektor in platno (steno). Če projektorja na župniji nimate, nam sporočite, da ga rezerviramo in prinesemo seboj. Pri enodnevni delavnici je priporočljivo, da poskrbite za en obrok med daljšim odmorom. V tem času mladim namreč nasujemo mnogo informacij zato daljši odmor nujno potrebujejo, mladi možgani pa so potrebni tudi energije in vode :).

Log in

create an account